Spanning zakt in bij aansluiten CPU bord

Vragen en antwoorden over de technische kant van flippers
Gebruikersavatar
HarrieD
Berichten: 1398
Lid geworden op: 15 mei 2012, 10:14
Real name: Harrie D
Locatie: The Netherlands
Contacteer:

Spanning zakt in bij aansluiten CPU bord

Bericht door HarrieD » 22 jun 2016, 10:49

Ik heb een Sega Harley Davidson staan met een zeer vreemd probleem.

De kast resette zich om de haverklap, spanningen gemeten en deze komen op 6 volt uit. Conclusie: LM338 defect. Deze vervangen en nu komt de spanning mooi op 5.12 Volt.
Maar als ik het CPU bord aansluit zakt de 5 volt weg tot ongeveer 3.4 ~ 3.6. Dus: CPU bord op de testbank via mijn labvoeding. Hier blijft de spanning mooi 5 volt bij net iets meer dan 1 Ampere, dit lijkt me dus prima. Dus: brugcel vervangen, niets, connectoren vervangen, niets, LM338(K) vervangen door een nieuwe want je weet maar nooit, wat denk je: niets.
Condensator vervangen, je raadt het al.

Nu zit ik dus een beetje vast. Next step: powerboard en CPU bord aan mijn labvoeding hangen achter de brugcel om de transformator uit te sluiten. Ik heb overigens alleen maar het powerboard aangesloten en daarachter alleen de 5V naar het CPU bordje.

Heeft iemand dit al eens meegemaakt?

Overigens heb ik de zekering ook al eens vervangen om een eventuele spanningsval daar op te vangen. Het gaat hierom:

Afbeelding
Mijn projecten: http://www.flippergast.nl

In de collectie: AIQ PRO, Jurassic Park PRO, Stranger Things PRO, GOTG PRO, TZ, WW, Fire!, Outrun, Track & Field, MsPacman, Neo Geo mame cabinet (2 stuks).
Retired: ID4, F14, BTTF, ES, Seeburg V200, Cyclone, POTC, Space Station, CFTBL, BOP, The Munsters PRO, Aerosmith PRO, FH

Gebruikersavatar
Richard Baan
Berichten: 3275
Lid geworden op: 16 aug 2011, 09:20
Real name: Richard Baan
Locatie: The Netherlands
Contacteer:

Re: Spanning zakt in bij aansluiten CPU bord

Bericht door Richard Baan » 22 jun 2016, 11:04

Ik ken HD niet, maar bij de ST25th van de NFV was ook iets dergelijks: de 12V lampjes (lopende lampjes) maakten sluiting, daardoor zakte de 12V weg, en de 5V ging mee: reset dus.

Dat zal HD misschien niet hebben, maar misschien dat je het 12V circuit onder de loep moet nemen als je nu focust op de 5V. Gewoon als idee...
Don't take life so seriously... It's not permanent.

http://pinball.beautyvof.com/

Alles over de technische kant van de flipperkast willen weten?
Download De techniek staat voor niets

Gebruikersavatar
HarrieD
Berichten: 1398
Lid geworden op: 15 mei 2012, 10:14
Real name: Harrie D
Locatie: The Netherlands
Contacteer:

Re: Spanning zakt in bij aansluiten CPU bord

Bericht door HarrieD » 22 jun 2016, 11:08

Richard Baan schreef:Ik ken HD niet, maar bij de ST25th van de NFV was ook iets dergelijks: de 12V lampjes (lopende lampjes) maakten sluiting, daardoor zakte de 12V weg, en de 5V ging mee: reset dus.

Dat zal HD misschien niet hebben, maar misschien dat je het 12V circuit onder de loep moet nemen als je nu focust op de 5V. Gewoon als idee...
Heb ik inderdaad ook aan gedacht, daarom heb ik alles losgetrokken van beide bordjes. Het enige dat nog aangesloten is is de connector vanaf de trafo, en daarachter de 5 volt van power naar cpu bord. Zonder CPU bord is de spanning 5.12V, met CPU zakt deze in tot 3,5V.
Mijn projecten: http://www.flippergast.nl

In de collectie: AIQ PRO, Jurassic Park PRO, Stranger Things PRO, GOTG PRO, TZ, WW, Fire!, Outrun, Track & Field, MsPacman, Neo Geo mame cabinet (2 stuks).
Retired: ID4, F14, BTTF, ES, Seeburg V200, Cyclone, POTC, Space Station, CFTBL, BOP, The Munsters PRO, Aerosmith PRO, FH

Gebruikersavatar
Richard Baan
Berichten: 3275
Lid geworden op: 16 aug 2011, 09:20
Real name: Richard Baan
Locatie: The Netherlands
Contacteer:

Re: Spanning zakt in bij aansluiten CPU bord

Bericht door Richard Baan » 22 jun 2016, 15:13

Wat doet de AC vanaf de trafo op dat moment?
Don't take life so seriously... It's not permanent.

http://pinball.beautyvof.com/

Alles over de technische kant van de flipperkast willen weten?
Download De techniek staat voor niets

Gebruikersavatar
Richard Baan
Berichten: 3275
Lid geworden op: 16 aug 2011, 09:20
Real name: Richard Baan
Locatie: The Netherlands
Contacteer:

Re: Spanning zakt in bij aansluiten CPU bord

Bericht door Richard Baan » 22 jun 2016, 15:14

PS, en de verbindingen vanaf de trafo (connectoren)
Don't take life so seriously... It's not permanent.

http://pinball.beautyvof.com/

Alles over de technische kant van de flipperkast willen weten?
Download De techniek staat voor niets

Gebruikersavatar
HarrieD
Berichten: 1398
Lid geworden op: 15 mei 2012, 10:14
Real name: Harrie D
Locatie: The Netherlands
Contacteer:

Re: Spanning zakt in bij aansluiten CPU bord

Bericht door HarrieD » 22 jun 2016, 16:17

Richard Baan schreef:Wat doet de AC vanaf de trafo op dat moment?
Zakt een paar tienden volt in maar niets noemenswaardig. De spanning aan de input van die LM338' zakt ook een paar tienden in tot net onder de 10 Volt.
Vanavond de labvoeding eraan om het circuit voor de lm338 uit te sluiten.

Ben echt benieuwd wat de oorzaak is.
Mijn projecten: http://www.flippergast.nl

In de collectie: AIQ PRO, Jurassic Park PRO, Stranger Things PRO, GOTG PRO, TZ, WW, Fire!, Outrun, Track & Field, MsPacman, Neo Geo mame cabinet (2 stuks).
Retired: ID4, F14, BTTF, ES, Seeburg V200, Cyclone, POTC, Space Station, CFTBL, BOP, The Munsters PRO, Aerosmith PRO, FH

Gebruikersavatar
Richard Baan
Berichten: 3275
Lid geworden op: 16 aug 2011, 09:20
Real name: Richard Baan
Locatie: The Netherlands
Contacteer:

Re: Spanning zakt in bij aansluiten CPU bord

Bericht door Richard Baan » 22 jun 2016, 16:58

Tracé van de elco nog goed? Soms worden de busjes door de print los getrokken bij het vervangen.
Don't take life so seriously... It's not permanent.

http://pinball.beautyvof.com/

Alles over de technische kant van de flipperkast willen weten?
Download De techniek staat voor niets

Gebruikersavatar
HarrieD
Berichten: 1398
Lid geworden op: 15 mei 2012, 10:14
Real name: Harrie D
Locatie: The Netherlands
Contacteer:

Re: Spanning zakt in bij aansluiten CPU bord

Bericht door HarrieD » 22 jun 2016, 17:49

Hmmmpf, gevonden:

Afbeelding

Waar de pincet naar wijst is de pin waar de 8 volt wisselspanning naar binnenkomt om daar 5 Volt van te maken.
Met meten krijg je 0,13 Ohm, maar als je ook maar even met je meetpen beweegt loopt dat op tot wel 50Ohm.

Voor de zekerheid toch nog even testen, maar het kan echt niet veel anders zijn.
Mijn projecten: http://www.flippergast.nl

In de collectie: AIQ PRO, Jurassic Park PRO, Stranger Things PRO, GOTG PRO, TZ, WW, Fire!, Outrun, Track & Field, MsPacman, Neo Geo mame cabinet (2 stuks).
Retired: ID4, F14, BTTF, ES, Seeburg V200, Cyclone, POTC, Space Station, CFTBL, BOP, The Munsters PRO, Aerosmith PRO, FH

Gebruikersavatar
HarrieD
Berichten: 1398
Lid geworden op: 15 mei 2012, 10:14
Real name: Harrie D
Locatie: The Netherlands
Contacteer:

Re: Spanning zakt in bij aansluiten CPU bord

Bericht door HarrieD » 23 jun 2016, 06:37

Toch maar even mijn labvoeding aangesloten en gaan meten. Mijn labvoeding levert enkel gelijkspanning, maar dat mag de pret niet drukken.

12Volt geplaatst voor de brugcel, nu blijft er 10,2Volt over op de ingang van de spanningsregelaar en blijft er mooi 5 Volt over op de output. Daalt echter de spanning onder de 12 Volt dan zakt ook de 5 Volt mee in.

12 Volt gelijk betekent dus minstens 12/1,4 (wortel 2)= 8,6V wisselspanning. Ik hoop dat deze spanning gaat binnenkomen als ik het bordje terug hangen. Time will tell.
Mijn projecten: http://www.flippergast.nl

In de collectie: AIQ PRO, Jurassic Park PRO, Stranger Things PRO, GOTG PRO, TZ, WW, Fire!, Outrun, Track & Field, MsPacman, Neo Geo mame cabinet (2 stuks).
Retired: ID4, F14, BTTF, ES, Seeburg V200, Cyclone, POTC, Space Station, CFTBL, BOP, The Munsters PRO, Aerosmith PRO, FH

Gebruikersavatar
Richard Baan
Berichten: 3275
Lid geworden op: 16 aug 2011, 09:20
Real name: Richard Baan
Locatie: The Netherlands
Contacteer:

Re: Spanning zakt in bij aansluiten CPU bord

Bericht door Richard Baan » 23 jun 2016, 07:27

En een diode heeft 0,7V forwardvoltage. En dat keer 2...
Maar ik heb er alle vertrouwen in dat die verbinding de boosdoener is. 8-)
Don't take life so seriously... It's not permanent.

http://pinball.beautyvof.com/

Alles over de technische kant van de flipperkast willen weten?
Download De techniek staat voor niets

Gebruikersavatar
Vic
Berichten: 435
Lid geworden op: 16 jan 2014, 12:08
Real name: Eric
Locatie: Belgium

Re: Spanning zakt in bij aansluiten CPU bord

Bericht door Vic » 23 jun 2016, 07:52

Hoi,

12Volt geplaatst voor de brugcel, nu blijft er 10,2Volt over op de ingang van de spanningsregelaar en blijft er mooi 5 Volt over op de output. Daalt echter de spanning onder de 12 Volt dan zakt ook de 5 Volt mee in.
Dat is niet goed.

De spanningsregelaar werkt niet.

De Low Voltage Dropout van een LM338 is 2V bij 1A (max 2,7V bij 5A). Dat wil zeggen dat de regelaar de 5V goed hoort te regelen tot 7V aan de ingang of min 9V op je labvoeding. Als de 5V mee zakt met je labvoeding boven de 9V dan is het zeker fout.

kijk nog eens naar de lm338, R115, R116, R117 en C200.

Gr,
Vic
Jack F#!king pot !

Gebruikersavatar
HarrieD
Berichten: 1398
Lid geworden op: 15 mei 2012, 10:14
Real name: Harrie D
Locatie: The Netherlands
Contacteer:

Re: Spanning zakt in bij aansluiten CPU bord

Bericht door HarrieD » 23 jun 2016, 09:00

Thanks, de enige die nog fout kan gaan is die C200, LM338 is inmiddels vervangen en de weerstanden ook. Alleen die condensator nog niet.
Mijn projecten: http://www.flippergast.nl

In de collectie: AIQ PRO, Jurassic Park PRO, Stranger Things PRO, GOTG PRO, TZ, WW, Fire!, Outrun, Track & Field, MsPacman, Neo Geo mame cabinet (2 stuks).
Retired: ID4, F14, BTTF, ES, Seeburg V200, Cyclone, POTC, Space Station, CFTBL, BOP, The Munsters PRO, Aerosmith PRO, FH

Gebruikersavatar
HarrieD
Berichten: 1398
Lid geworden op: 15 mei 2012, 10:14
Real name: Harrie D
Locatie: The Netherlands
Contacteer:

Re: Spanning zakt in bij aansluiten CPU bord

Bericht door HarrieD » 24 jun 2016, 20:13

Helaas dus. Ik heb de situatie even nagebouwd in het "lab", dus labvoeding, LM338, 330Ohm en 100Ohm en als ballast het mainboard van de HD.

Zonder mainboard is de Vout netjes 5,3V met een Vin tussen de 6,5 en 12+ volt.
Als ik echter het mainboard aansluit en 1A lever dan begint de LM338 pas vanaf 10Volt op Vin te regelen.

Op zich vind ik 1A voor een CPU board niet eens zoveel, een sytem 11 bordje trekt dat ook op 5V, of is het wellicht toch te veel??
Mijn projecten: http://www.flippergast.nl

In de collectie: AIQ PRO, Jurassic Park PRO, Stranger Things PRO, GOTG PRO, TZ, WW, Fire!, Outrun, Track & Field, MsPacman, Neo Geo mame cabinet (2 stuks).
Retired: ID4, F14, BTTF, ES, Seeburg V200, Cyclone, POTC, Space Station, CFTBL, BOP, The Munsters PRO, Aerosmith PRO, FH

Gebruikersavatar
Vic
Berichten: 435
Lid geworden op: 16 jan 2014, 12:08
Real name: Eric
Locatie: Belgium

Re: Spanning zakt in bij aansluiten CPU bord

Bericht door Vic » 24 jun 2016, 23:35

1A is voor een lm338 zonder meer geen punt

Bij 1A en kamer temperatuur is de dropout voltage 1,8V

Met een beetje marge mag 8V bij V-in geen probleem zijn voor de LM338


Ik ben wel heel nieuwsgierig nu, wat je aan de hand hebt ??


Ik ga wat lm338's aanschaffen en dat probleem proberen na te bootsen in mn lab.
Jack F#!king pot !

Gebruikersavatar
HarrieD
Berichten: 1398
Lid geworden op: 15 mei 2012, 10:14
Real name: Harrie D
Locatie: The Netherlands
Contacteer:

Re: Spanning zakt in bij aansluiten CPU bord

Bericht door HarrieD » 25 jun 2016, 07:51

Vic schreef:

Ik ga wat lm338's aanschaffen en dat probleem proberen na te bootsen in mn lab.
:rock: thanks, ik ga ook even 2 nieuwe halen om uit te sluiten dat ik rotzooi heb gekregen.
Mijn projecten: http://www.flippergast.nl

In de collectie: AIQ PRO, Jurassic Park PRO, Stranger Things PRO, GOTG PRO, TZ, WW, Fire!, Outrun, Track & Field, MsPacman, Neo Geo mame cabinet (2 stuks).
Retired: ID4, F14, BTTF, ES, Seeburg V200, Cyclone, POTC, Space Station, CFTBL, BOP, The Munsters PRO, Aerosmith PRO, FH

Eddy
Berichten: 67
Lid geworden op: 27 mar 2012, 17:17
Real name: Eddy
Locatie: Belgium

Re: Spanning zakt in bij aansluiten CPU bord

Bericht door Eddy » 25 jun 2016, 09:09

Zet eens een scoop op die 5V als je een scoop hebt. Kan een te hoge pulserende stroom zijn, die gemiddeld 1A is. En de labvoeding direct op het cpu bord? (Maar dan heb je kans op cpu rooksignalen als je voeding veel power kan leveren.)

Gebruikersavatar
Vic
Berichten: 435
Lid geworden op: 16 jan 2014, 12:08
Real name: Eric
Locatie: Belgium

Re: Spanning zakt in bij aansluiten CPU bord

Bericht door Vic » 01 jul 2016, 12:32

Harrie,

Ik heb een lm338 aangeschaft en zoals jij gedaan hebt met een 100 / 300 ohm deler op de adjustment pin op een labvoeding gezet. uitgang 5,1v onbelast en 4,3v bij 3A (heb er ook geen regelpot tussen gezet om te testen)

Aan de uitgang heb ik een regelbare electronic load gezet.

op de uitgang heb ik ook een led en 220ohm gezet net als in het schema. geen elco's

Onbelast: dropout 1,6v
1A: dropout 2v
2A: dropout 2,2v
3A: dropout 2,5v

Blijft altijd goed werken onder de 7,6v input en altijd goed regelen.

Martelsessie :twisted:

3A en voltage opgevoerd tot 25Watt input power met veel te weinig koeling.

Blijft goed regelen tot 147°c, dan begint hij te sputteren en stopt met regelen.
Een tijdje laten koken en bij afkoelen onder de 140°c werkte de lm338 weer prima.

Ik denk dat je vermoeden juist is en dat je rotzooi lm338 had ????
Jack F#!king pot !

Gebruikersavatar
HarrieD
Berichten: 1398
Lid geworden op: 15 mei 2012, 10:14
Real name: Harrie D
Locatie: The Netherlands
Contacteer:

Re: Spanning zakt in bij aansluiten CPU bord

Bericht door HarrieD » 01 jul 2016, 14:32

Kijk, thanks.

Was net een lijstje aan het maken van wat ik zometeen moet halen bij de electronicawinkel. LM338 stond daar ook al bij. Ik zal je mijn bevindingen ook nog posten. De mijne zijn afkomstig van de grote vrind van Pascal, hoogstwaarschijnlijk van een slechte batch uit China.

Thanks m8, appreciate it!
Mijn projecten: http://www.flippergast.nl

In de collectie: AIQ PRO, Jurassic Park PRO, Stranger Things PRO, GOTG PRO, TZ, WW, Fire!, Outrun, Track & Field, MsPacman, Neo Geo mame cabinet (2 stuks).
Retired: ID4, F14, BTTF, ES, Seeburg V200, Cyclone, POTC, Space Station, CFTBL, BOP, The Munsters PRO, Aerosmith PRO, FH

Gebruikersavatar
g94
Berichten: 2800
Lid geworden op: 09 aug 2011, 09:15
Real name: Pascal Leroy
Locatie: Belgium
Contacteer:

Re: Spanning zakt in bij aansluiten CPU bord

Bericht door g94 » 01 jul 2016, 16:27

HarrieD schreef:...de grote vrind van Pascal...

:lol: :spank:

Gebruikersavatar
HarrieD
Berichten: 1398
Lid geworden op: 15 mei 2012, 10:14
Real name: Harrie D
Locatie: The Netherlands
Contacteer:

Re: Spanning zakt in bij aansluiten CPU bord

Bericht door HarrieD » 01 jul 2016, 17:35

Waar had je ze gekocht overigens? Mijn electronicawinkel heeft ze niet en wist me te vertellen dat er heel veel namaak in omloop is.

Als ik dan zoek op inet vind ik LM338K's voor 45 euro ?!?!
Mijn projecten: http://www.flippergast.nl

In de collectie: AIQ PRO, Jurassic Park PRO, Stranger Things PRO, GOTG PRO, TZ, WW, Fire!, Outrun, Track & Field, MsPacman, Neo Geo mame cabinet (2 stuks).
Retired: ID4, F14, BTTF, ES, Seeburg V200, Cyclone, POTC, Space Station, CFTBL, BOP, The Munsters PRO, Aerosmith PRO, FH

Gebruikersavatar
Richard Baan
Berichten: 3275
Lid geworden op: 16 aug 2011, 09:20
Real name: Richard Baan
Locatie: The Netherlands
Contacteer:

Re: Spanning zakt in bij aansluiten CPU bord

Bericht door Richard Baan » 01 jul 2016, 18:33

LM338T bij Okaphone hier in de buurt voor 3,65.
LM317k voor 5,45.
Weet niet wat het verschil is, maar een 5V regulator moet wel te krijgen zijn toch?
Desnoods een ander type een optie? Andere pinout ofzo via bedrading te leggen?
Laatst gewijzigd door Richard Baan op 01 jul 2016, 18:35, 1 keer totaal gewijzigd.
Don't take life so seriously... It's not permanent.

http://pinball.beautyvof.com/

Alles over de technische kant van de flipperkast willen weten?
Download De techniek staat voor niets

Gebruikersavatar
Vic
Berichten: 435
Lid geworden op: 16 jan 2014, 12:08
Real name: Eric
Locatie: Belgium

Re: Spanning zakt in bij aansluiten CPU bord

Bericht door Vic » 01 jul 2016, 18:34

Omdat ik mn gemartelde lm338 niet meer in een flipper stoppen wil is de martel sessie doorgegaan. :spank:


Eerst 5A bij 20V in zn klakken :evil: Hopla 25w belasting en 75w over de lm338

Temperatuur vliegt op tot 160°C gaat in zn thermische beveiliging en stopt met werken.
Eens afgekoeld to 145°C werkt ie gewoon weer :hypno: ????

IK WIL MAGIC SMOKE :evil:

Nog een paar keer...blijft werken.

Dan maar 30V en 5A :whip:

Geen rook, blijft werken. Pfff.

Dan maar afgeregeld dat hij op 142°C loopt en de hele namiddag laten aanstaan, 't was toch niet warm in mn lab (19°C). :eating: :popcorn:

Heb het na een uur of 4 maar afgezet, krijg hem niet stuk. 1-0 voor de LM338 :goal:
Jack F#!king pot !

Gebruikersavatar
Vic
Berichten: 435
Lid geworden op: 16 jan 2014, 12:08
Real name: Eric
Locatie: Belgium

Re: Spanning zakt in bij aansluiten CPU bord

Bericht door Vic » 01 jul 2016, 18:52

Heb nu LM338K op ebay besteld. €7 voor 5stuks, dat zal dan wel chinees brol zijn.
Even kijken hoe die het houden op de testbank.
Jack F#!king pot !

Gebruikersavatar
HarrieD
Berichten: 1398
Lid geworden op: 15 mei 2012, 10:14
Real name: Harrie D
Locatie: The Netherlands
Contacteer:

Re: Spanning zakt in bij aansluiten CPU bord

Bericht door HarrieD » 02 jul 2016, 12:53

Vanochtend gelukkig 2 stuks kunnen vinden bij een lokale electronica boer. Het verschil in gewicht en grootte is enorm, dus die rotzooi die ik heb ontvangen is echt slechte.

Meteen maar in die HD gestoken en meteen werken, mooi stabiel 5V bij "slechts" 8,1 Volt DC input voor de brugcel. (Er gaat dus nog een goede 1 Volt vanaf dankzij de 2 diodes.

Komende week het bordje weer terugbouwen in de kast en weer iemand blij maken.

Thanks Vic voor je in"spanningen" :D Dit wordt zeer gewaardeerd!
Mijn projecten: http://www.flippergast.nl

In de collectie: AIQ PRO, Jurassic Park PRO, Stranger Things PRO, GOTG PRO, TZ, WW, Fire!, Outrun, Track & Field, MsPacman, Neo Geo mame cabinet (2 stuks).
Retired: ID4, F14, BTTF, ES, Seeburg V200, Cyclone, POTC, Space Station, CFTBL, BOP, The Munsters PRO, Aerosmith PRO, FH

Gebruikersavatar
HarrieD
Berichten: 1398
Lid geworden op: 15 mei 2012, 10:14
Real name: Harrie D
Locatie: The Netherlands
Contacteer:

Re: Spanning zakt in bij aansluiten CPU bord

Bericht door HarrieD » 02 jul 2016, 12:58

Foto's ter ondersteuning:

Afbeelding
Zie hier het verschil in hoogte.

Afbeelding
Links is crapp, rechts is ok.

Afbeelding
8,3mm voor de goede LM338K

Afbeelding
En slechts 6,7 voor de crappy versie.

Ben benieuwd wat de leverancier voor reactie gaat geven.
Mijn projecten: http://www.flippergast.nl

In de collectie: AIQ PRO, Jurassic Park PRO, Stranger Things PRO, GOTG PRO, TZ, WW, Fire!, Outrun, Track & Field, MsPacman, Neo Geo mame cabinet (2 stuks).
Retired: ID4, F14, BTTF, ES, Seeburg V200, Cyclone, POTC, Space Station, CFTBL, BOP, The Munsters PRO, Aerosmith PRO, FH

Plaats reactie