De MISTer FPGA: beste arcade en console emulatie?

Algemene verhalen, oproepen en discussies.
Gebruikersavatar
Cenobyte
Berichten: 2152
Lid geworden op: 15 aug 2011, 19:37
Real name: Mario van Ginneken
Locatie: The Netherlands
Contacteer:

De MISTer FPGA: beste arcade en console emulatie?

Bericht door Cenobyte » 29 jan 2021, 21:54

Als halve arcade-gek ben ik me sinds kort ook maar eens in het "MISTer FPGA" project gaan verdiepen.

Met een FPGA kan de hardware worden geprogrammeerd om nieuwe componenten te simuleren of bestaande te wijzigen. Dit wordt bereikt via programmeerbare logische poorten die flexibel zijn voor wijzingen. Het MiSTer opensource project heeft als doel verschillende klassieke computers, game consoles en arcade machines hardwarematig te simuleren en mede hierdoor zijn de emulaties erg nauwkeurig en draaien de games veel realistischer als op bijvoorbeeld Mame, een Retropi of een Pandorabox, waar nogal eens een keer vertraging, versnelling of vervorming van geluid optreedt.

MiSTer gebruikt een "DE10-Nano" FPGA (basis) bord van Terasic die je standaard met HDMI kunt aansluiten. Er zijn tevens verschillende add-ons beschikbaar, zoals een USB-hub, wifi en Bluetooth, SDRAM, audio en VGA-uitgang, een hele rits aan adapters om originele joysticks aan te sluiten, etc. Hiermee kun je je basissysteem eenvoudig uitbreiden.

Voor het systeem zijn verschillende "cores" te vinden en elke core is gericht op één specifiek systeem: er is bijvoorbeeld een core voor Neo Geo, er is er eentje voor de Atari 2600, voor de Nintendo NES, etc. De oude arcade games die vanaf een eigen Jammabord draaien werken iets anders: hier heeft bijna ieder spel zijn eigen core.

Zijn er meer mensen die ervaring hebben met dit systeem?
In my Game Room: a 26m1 slot track, lot's of pinballs, 2 Mame cabs, Air Hockey and of course a fully stocked bar!
"Getting old is inevitable, growing up is optional"

Plaats reactie